Kadının sabir metabolizma hızı 1200 - 1600 kalori arasında değişiyor. Erkeklerin ise 1400 - 2400 arasında değişir. Kadınların kas yapısı erkeklerin üçte ikisi kadardır ve ne kadar kaslıysanız metabolizmanız o kadar hızlı çalışıyordur. Aslında metabolizmanızı hızlandırmanın yolu çok basit. Yapmanız gereken sadece metabolizmanızı hızlandırıcı yiyecekler tüketmek.
Az ve Sık Öğünler
Yemek yedikten sonra, sindirim sırasında vücut önemli miktarda enerji harcar. Sindirimden sonra ise metabolizma hızı yavaş yavaş düşmeye başlar. Metabolizma hızının devamını sağlamak için gün içinde 3 ana öğün yerine 4-5 ara öğün yiyebilirsiniz. Bu yöntemle daha az kalorili yemeklerle daha uzun süreli tokluk hissi sağlayabilirsiniz.
Tarçın
Yapılan çalışmalar tarçının kan şekeri seviyesini düzenlemede yardımcı olduğunu göstermiştir. Özellikle Tip 2 diyabeti olan kişilerde tarçın iştahı azaltmak için kullanılabilir. Tatlıdan vazgeçemem diyenlerdenseniz kalori eklemeden tat almak için kahve, çay, ya da yoğurdun içine karıştırın.
Yeşil Çay
Bazı çalışmalar yeşil çayın karın yağı yakarak vücudu uyardığı ve kilo kaybını teşvik ettiğini göstermiştir. Yeşil cay, metabolizmayı etkileyen fitokimyasal bir yapı içerir. Kilo kaybı konusunda yeşil çaydan destek almak istiyorsanız günde birkaç fincan içmeniz gerekebilir.
Greyfurt
Sindirimi uzun süren ve bol miktarda lif içeren greyfurt; yağ yakıcı özelliğe sahip olmasa da daha az kalori alarak kendinizi tok hissetmenize yardımcı olur. Yemekten önce yarım greyfurt yiyerek ya da yarım bardak greyfurt suyu içerek yemek sırasında daha az yiyeceğiniz için daha az kalori almış olursunuz.
Armut ve Elma
Armut ve elma da lifli meyveler olduğu için su içerikleri yüksektir. Bunların suyu yerine kendisini yemek hem daha fazla lif almak hem de efor harcamak açısından daha sağlıklıdır.
Üzüm
Kalori değeri diğer meyvelere göre yüksek olan üzümü ölçülü tükettiğinizde daha uzun süre tokluk hissedersiniz. Yaş üzüm yerine kuru üzüm tüketmek ise hem kalori değerini düşürür hem de daha uzun süre tok kalmanızı sağlar.
Çiğ Sebzeler
Çiğ sebez mükemmel bir aperatiftir. Açlık hissettiğiniz anda abur cuburlar yerine doğranmış kereviz sapı, havuç, salatalık, yeşil biber gibi tercih etmeniz çok düşük kalori almanızı sağlar.
Yumurta
Sabah protein yemenin daha uzun süre tok tuttuğu bilinir. Simit ya da poğaça gibi yağlı besinler yerine yumurta yiyerek daha uzun süre tok kalabilirsiniz. Bir yumurtada 75 kalori vardır; ancak yüksek kalitedeki protein içeriği ve diğer hayati besin maddeleri ile birlikte çok daha sağlıklı beslenmenizi sağlar.
Kahve
Kahve metabolizmanızı hızlandırır, sade türk kahvesi, filtre kahve bunları tükettiğiniz sürece metabolizmanız düzenli ve hızlı çalışır.
Lifli Gıdalar
Yulaf ezmesi, tahıllı ekmekler, çekirdek, mısır gevrekleri, kuru meyveler gibi besinler yüksek oranda lif içerir. Yulaf ezmesinin tadını beğenmeyenlere de minik bir öneri; tarçın veya hindistan cevizi ile tatlandırabilirsiniz.
Yağsız süt
Yağsız süt, yağlı sütte bulunan protein ve kalsiyumu sağlayarak tok hissetmenize ve özellikle bel ve karın bölgesinde kilo kaybınıza destek olur.
Su
Günde 8 bardak su içmek, toksinlerin ve metabolize edilen yağın vücuttan daha hızlı atılmasına yardımcı oluyor. Biraz “ileri” bir öneri olabilir ancak bazı uzmanlar soğuk su içmenin, vücudun soğuk suyun sıcaklığını vücut sıcaklığına getirmek için daha fazla enerji harcamasını sağladığını belirtiyorlar.