Mavişehir'deki yeni ofisiyle ilgili açıklamalarda bulunan Gözde Öztop, "Resmi olarak 1 Kasım'da başladık. Açılış törenimizi geçtiğimiz hafta yaptık. Çocuk merkezli aile danışmanlığı ekolüyle çalışıyoruz. Bu anlamda ebeveynlere yol göstermek, rehberlik edebilmek, çocuklarının gelişimlerinde işbirliği yapabilmek, okullara bu anlamda destek olabilmek amacıyla böyle bir merkez açtım" şeklinde konuştu.
20 AYRI GELİŞİM DEĞERLENDİRME TESTİ
Aile Rehberlik Merkezi'nde neler yaptıklarını anlatan Öztop, "Çocuklar için yaklaşık 20 tane gelişim değerlendirme ve dikkat testlerinin uygulayıcısıyım. Çocukları bireysel olarak değerlendirip, raporlayıp hem ailelere hem de okuldaki öğretmenlerine bunu sunuyoruz. Çocukların hangi gelişim alanında nasıl bir desteğe ihtiyacı olduğunu belirleyerek yol haritası çiziyoruz."
3-11 YAŞ ARASI ÇOCUKLARA DESTEK
Çocuk merkezli oyun terapisi hakkında bilgi veren Öztop, "Ben burada oyun terapisi ile 3-11 yaş arası çocuklara destek oluyorum. Çocukların yetişkinler gibi terapiye gidip konuşarak duygularını düşüncelerini sözel yolla ifade etmelerini beklemiyoruz. Çocuklarda iletişim dili olarak oyuncakları, oyunları ve resimleri kullanıyoruz. Bu anlamda oyun terapisi ile özel olarak seçilmiş oyuncaklar ve materyallerle onların birikmiş duygularını ifade etmelerini bekliyoruz. Burada tabiki her oyuncağın sembolik bir anlamı var. Çocuğun öncelikle aileden öyküsünü alıyoruz. Seçtiği oyuncakları ve oyun terapisinde kurduğu temaları çocuğun öyküsü ile birleştirip çocuğa duygularını açığa çıkarmasında yardımcı oluyoruz. Aslında bir köprü görevi üstleniyorum."
PANDEMİ SONRASI VELİLERİN FARKINDALIĞI ARTTI
"2014 yılından beri özel kurumlarda görev alıyorum. 2017 yılında yüksek lisanstan mezun oldum. Daha çok aileyi, daha çok çocuğu yakından tanıyabilmek, farklı aile tutumlarını görebilmek ve onlara destek olabilmek amacıyla önceki yıllarda kolejlerde görev aldım. Pandemiden sonra velilerin ilgisi arttı. Pandemi döneminde okuldaki ortam eve taşındığı için veliler, çocuklarının bireysel farklılıklarını online derslerde görebildiler. Nerede ve neye ihtiyacı var? Motivasyonlarını nasıl geliştirebilirim ya da neden zorlandı diye arayışa girdiler. Bu arayışta bizim gibi uzmanlar hep destek oldu, rehberlik hizmetleri de online'a taşındı. 1,5 yıldır online danışmanlıklar aktif şekilde yapılıyor. Oyun terapisini verimli olduğunu düşünmediğimden online olarak yapmıyorum. Ebeveyn danışmanlığını online yürütebiliyorum."
"Normalde evlilik danışmanlığı, evlilik öncesi danışmanlık, çift terapisi gibi yetkilerim de var. Ama yıllardır çocuklarla çalıştığım için ben çocuk merkezli aile danışmanlığı yaklaşımıyla bu merkezi kurdum."
RESİM ANALİZİ VE ÇOCUĞUN ÖYKÜSÜ
"Resim analizi uygulayıcısıyım. Çocuğun kullandığı renk, şekil boyutları, nesne konumlandırması, sayfa yapısı, kalemi nasıl kullandığı ayrı ayrı veriler veriyor. Sadece çocuğun resmi yeterli olmuyor. Çocuğun ailesinden aldığımız öyküsü ve resimle birlikte yapılan analizi harmanlıyoruz."
NİTELİKLİ ZAMAN GEÇİRME
"Çalışan anne babaların en çok zorlandıkları durum çocukları ile yeterince vakit geçiremiyorlar. Çocuklarla geçirilen zamanın niteliği çok önemli. Bu anlamda geçirdikleri zaman dilimi her gün yarım saat bile olsa telefonu, tableti, televizyonu bırakıp çocuğa odaklanmak çok önemli."
KIYASLAMA YAPMAYIN
"Kıyaslama yapmak, sınıf arkadaşlarıyla, komşularıyla, kuzenleriyle kıyaslamak ailelerin yaptığı en büyük hatalardan birisi. Her çocuk biricik ve özeldir. Bireysel farklılıkları onları kendi gelişim süreci içinde değerlendirmek gerekiyor. Çocuğun güçlü yönlerinin keşfedilip öne çıkarılması gerekiyor. Herkesin öğrenme stili çok farklı. Öğrenme stilini bulup bu doğrultuda hareket etmek çok değerli."
SONUCA DEĞİL SÜRECE ODAKLANIN
"Çocukların akademik olarak sürekli sınava tabi tutulduğu bir eğitim sistemimiz var. Bu anlamda sonuca değil sürece odaklı ilerlemek önemli. Sonuç ne olursa olsun çocuğun çabası takdir edilmeli. Örneğin; “Matematik'te yanlışlarını düzeltmek için çabaladığını görüyorum. Bu çabanı takdir ediyorum.” Çocuğun emeğinin takdir edilmesine dikkat etmeliyiz.