HEMEN MAGAZİN İZMİR'E ABONE OL!

Özgür Aşçıoğlu

Moda mı Yoksa Aşk mı?

Magazinizmir

En çok sevİlen ve tercİh edİlen mutfak: İtalyan mutfağı. Sonrasında Sushi ve dİğer mutfaklar hem restoranlarda ve menülerde tercİh edİlİyor hem de workshop ve mutfak etkİnlİklerİnde.

Merhaba
Magazin İzmir sayfalarında bundan sonra Yeme-İçme sektörü, yeni trendler, mekanlar bazen tarifler ve aslında Türkiye ve Dünya’da yemek nasıl şekil alıyor, tabağımızın etrafında neler oluyor hemen her konuda yazmaya ve sizlerle bazen çok eskilere yolculuğa çıkıp bazen de yenilikleri paylaşmaya çalışacağım.
7 yaşında küçük bir çocukken mutfak masasının üstünde oturup annemi yemek yaparken hayran hayran izleyip meraklı sorular soran ben, puding tenceresinin dibini sağını solunu yalayıp yutarken ben bile tahmin edemezdim bir gün mutfak şefi olacağımı aslında.  
Son zamanlarda ben de mutfağa girmek istiyorum ya da küçük bir kafem olsun, cheesecake kahve satacağım sempatik bir mekan açmak istiyorum işten ayrılıp, diyen sayısı artmaya başladı. Gerçi hala yoga, pilates, koçluk eğitimleri veya moda tasarım ya da makyaj kadar popüler olduğunu düşünmüyorum ancak hatırı sayılır ölçüde ilgi görüyor mutfak. Bunu iş olarak yapmak isteyenlerin sayısı artık ülkemizde de nitelikli kahve dükkanlarının hızlı bir şekilde çoğalması ve ilgi görmesiyle birlikte azaldı 2-3 yıl önceye göre. ancak hala yemek workshopları, kısa dönem eğitimleri ve uzun dönem profesyonel şef eğitimleri talep görmeye devam ediyor. 

Her gün sosyal medyadan onlarca mesaj geliyor: Bu ay workshop programında neler olacak? İtalyan mutfağı yapacak mısınız? Bir sonraki workshop konsepti nedir? Ne zaman?
University Of West London ve İtalya’nın en prestijli mutfak okullarından APICIUS Florence Profesyonel Şef eğitimlerimi tamamladığımda, 17 yıllık gazetecilik geçmişime dayanarak açmaya karar verdiğim Mutfak çekim stüdyosu ve atölye mutfağımda workshoplar düzenlemek ve Türkiye’de bir ilk olan kişiye özel tasarladığım ve birebir yapılan “kitchen personal training” (mutfak özel dersleri) yapmak için çalışmalara başlamıştım bile. Bugün 2. yılının içinde olan İstanbul Nişantaşı’ndaki 35 mt2’lik mutfağımda pek çok zincir market ve dünyanın önde gelen gıda firmalarının mutfak ve ürün çekimleri yanında çeşitli workshop, cheftable ve mutfak etkinlikleri düzenlemeye devam ediyorum. 
Ben mutfak atölyesi açmaya karar verdiğimde, İstanbul’da 3 büyük mutfak okulu dışında pek eğitim ve mutfak etkinlik mekanı yoktu. Kısa süre sonra her köşede bir mutfak çekim stüdyosu veya mutfak atölyesi açılmaya başlandı. Sektörde güzel yeme içme mekanları dışında bu yönde bir çeşitlilik ve rekabet de kaliteli işleri ve renkliliği beraberinde getirdi. Workshoplar ve etkinliklere katılan kitlenin hemen hepsi işin yeme tarafını seviyor. Toplam sayının yarısı yapmanın ve yaratmanın peşinde. Yemek yapmayı veya yeme içme konusunda merak edip okuyup araştırıp, çok tadıp çok koklayanların aşkını gözlerinden okumak her zaman mümkün. Moda mutfak artık, haydi bir de mutfak atölyesine gidelim diyen de hiç azımsanmayacak kadar çok..

Pizza ve SUSHI

Son olarak en popüler ve ilgi çeken mutfakları sıralayıp 2018’de Dünya’daki Gastronomi trendleri neler olacak, biz Türkiye’de bu trendleri ne kadar yakalayabiliyoruz ve mutfağımızın zenginliklerini ne kadar duyurup tanıtabiliyoruz ya da tanıtamıyoruz ona biraz bakalım.
En çok sevilen ve tercih edilen mutfak: İtalyan mutfağı. Sonrasında Sushi ve diğer mutfaklar hem restoranlarda ve menülerde tercih ediliyor hem de workshop ve mutfak etkinliklerinde. Ne yazık ki anadolu ve Türk mutfağı etkinlikleri restoranlarda tercih edildiği kadar ilgi görmüyor hala. 

2018 Gastronomi TRENDLERİ

Gelelim 2018’de bizleri bekleyen ve Dünya’da Gastronomi Dünyasının gündeminde olan beslenme ve yeme içme trendlerine. Etrafımızdaki yemekler ve yemek dünyası her geçen gün değişiyor ve endüstrinin gelişimi ile evriliyor. 2018’in yemek trendleri, bir mezopotamya mozaiği gibi, çok renkli ve  farklı unsurları da içinde barındırıyor. 2017’de ortaya çıkan trendlerin devamı olarak: farkındalık (mindfulness), dokunsallık (tactile), çiftçilik (farming), Nörö-Beslenme (NeuroNutrition) ve Biyolojik-elegeçirme (BioHacking), Teknolojik-yemekbilimi (technofoodology), reklam, güvenli yemek (secure food), yemek ve politika ve geleceğin süper marketleri (future supermarkets).   
Tüketici artık ne yiyip içtiğini bilmek, içeriğinin detaylarını, pişirme tekniğine kadar öğrenmek istiyor. Görsellik, ambalaj, çıkan sesler ve bütün bileşenleriyle yemek aslında dokunsal alarak önemli olmaya başladı herkes için. Alışkanlıklar, nüfus artışı, küresel iklim değişiklikleri, organik üretimler vs konular tartışılıyor ve çiftçilik önemli hale geliyor. Yiyeceklere karşı alerjik olma durumu, ölüme varan olumsuzluklar, intöleranslar, gıdaların vücut ve beyin kimyamız üzerine etkinleri tartışılıyor. Süper ve akıllı gıda kavramları da 2017 ve öncesinde olduğundan daha önemli olacağa benziyor.


Ne yersek O’yuz..

Peki Mars’ta kurulacak köy projesi için otomobilini önceden Mars’a indirmeyi planlarken artık insanlar, biz hala yörüngeye uydu yerleştirme peşinde mi koşuyoruz Türkiye’de Gastronomi anlamında buna bir bakmamız gerek önce. Şapkamızı önümüze koyup, elimizi de taşın altına sokmadan birbirimizi alkışlayarak belki bir yere gideceğimizin ama o gittiğimiz yerin olmamız gereken yer olmadığının farkında olmamız gerekiyor. 

Bu yazıda umarım genel çerçevesiyle bu sayfalarda gelecek sayılarda nasıl bir yol haritası izleyeceğimin anahtar sözcüklerini ve anahatlarını çizebilmişimdir biraz olsun. Ne yiyorsak içiyorsak oyuz aslında. Bu güzel sözü hiç aklımızdan çıkarmadığımız sağlıklı, kaliteli ve lezzetli beslendiğimiz güzel günler dileklerimle, bana yukarıdaki email adresinden her konuda yazabilirsiniz, mutlu günlerde görüşmek üzere İzmir. sevgilerimle..
 


Yazarın Diğer Yazıları
FACEBOOK İLE BAĞLAN