HEMEN MAGAZİN İZMİR'E ABONE OL!

Hakan Balım

Kabızlık yaşayan çocuklarda beslenme önerileri

Magazinizmir

Çocukluk çağında kabızlığın gelişme ihtimalinin yüksek olduğu dönemler vardır.
O bu dönemler;
*Tamamlayıcı besin veya inek sütüne geçiş dönemi
*Tuvalet eğitimi dönemi
*Okula başlama dönemi olarak tanımlanmıştır.
Görüldüğü gibi kabızlık için riskli olan ilk dönem bebeğin anne sütü dışındaki besinlere geçildiği dönemdir. Bu dönemde çocuğun diyetinde yetersiz miktarda lif vardır ve bu durum sıklıkla kabızlığa yol açan ana nedenlerdendir.Yeterli miktarda lif ve sıvı alımı kabızlık oluşumunu engelleme de veya hafif epizodik kabızlığın tedavisinde yardımcı olabilir. Bu dönemde aileleri doğru verilen eğitimlerin bebekler ve aileler için önemi açıktır.
Eğitim ile kastedilen anne ve büyük ise çocuğa yaşına uygun beslenme ile ilgili bilgiler verilmesidir. Kabızlık tedavisinde ilk yapılması gerek şey beslenmenin düzenlenmesidir.
O bebeklik döneminde ,tamamlayıcı besinlere geçiş ile birlikte ailelerin en çok tercih ettikleri besinlerin arasında bebek bisküvileri yer almaktadır Fakat bu tür besinler yoğun karbonhidrat ve düşük lif içeriği İle yüksek oranda kabızlığa neden olmaktadır.
Meyveler ,lif ve vitaminler açısından tamamlayıcı besinler arasında sağlıklı tercihler arasında yer almaktadır .Fakat içerdikleri vitaminlerin dayanıksızlığı nedeniyle püre veya meyva suyu kullanımı şeklinde tüketilmeleri takdirde bu etkileri maalesef azalmaktadır .
Bir diğer tamamlayıcı besin ,pirinç unu muhallebisidir .Pirinç ununun yüksek oranda tüketimi kabızlığı tetiklemesi nedeni ile önceleri ilk tamamlayıcı besin olan muhallebi şu anda yoğurt olarak tercih edilmektedir .Yoğurt içeriğindeki laktobacillus bulgarius ve streptecossus thermophilus bakterileri sayesinde bağırsak florasının düzenli çalışmasını sağlar ,bağışıklık sistemini düzenler.
Bu dönemde gözlenen bir diğer problem bebek veya çocukların yüksek miktarda süt ,devam sütleri tüketmesidir .Günlük alınması gereken düzeyinin üzerinde süt tüketimi çocuklarda iştahsızlık ,gaz ve kabızlık gibi problemlere neden olabilir. Kabızlık probleminde ,çocukların gün içersinde süt veya devam sütü alım düzeylerini sorgulamak gerekir.
Tavsiye edilen günlük lif alımı her yaş grubunda farklılık göstermektedir .Besinlerimizde diyet lifi değişik oranlarda bulunmaktadır. Lif miktarı cins ,çeşit ,yetiştirme koşulları,kültürel uygulamalar ve daha bir çok faktöre bağlıdır . Taze meyvenin hasat zamanına göre toplam lif içeriği değişebilir .Baklagillerin dışındaki meyve ve sebzeler ,hububatlar ile karşılaştırıldığında ,yüksek su nedeniyle daha az lif içerirler .Hububat tanesinin dış dokularında daha az lif bulunmaktadır.Meyve ve sebzelerde de dış tabakalar lif bakımından oldukça zengindir.Genel olarak diyet lifi açısından zengin gıdalar;
*Tahıllar; kepekli ekmekler ,bulgur, çavdar, yulaf ,arpa ,kabuklu pirinç
*Meyve; Elma ,armut ,çilek ,turunçgiller,incir ,kayısı,erik ,kuru meyveler
*Sebze; brokoli ,lahana ,havuç ,mısır ,bezelye,
kabak ,patlıcan ,bamya
*Çerez; Fındık, fıstık ,badem, çekirdekler, patlamış mısır
Sağlıklı bağırsak florası için bir diğer konu ise ,güncel olan probiyotik kullanımıdır .Probiyotik;bağışıklık sistemimizi geliştiren ve koruyan yararlı bakterilerdir. Probiyotiklerin kullanımı ,düzenli bir dışkılama için temel faktördür.
Probiyotikleri içeren doğal besinlerin başında ev yapımı yoğurt ve kefir gelmektedir .Bunun dışında fermente lahana turşusu veya sebze karışımları da yüksek probiyotik içeriği sayesinde kabızlık şikayeti yaşayan vakalarda etkili olmaktadır.
Kabızlığın ,çocukluk ve adölesan döneminde görülme sebeplerine yetersiz lif alımına ek olarak, yetersiz sıvı ve hareket de eklenmektedir. Hareketsiz yaşam ve fastfood tüketiminin artması ile birlikte çocuklarda obezitenin yanı sıra kabızlıkta gözlenmektedir. Düzenli beslenme ,yeterli fiziksel aktivite ve sıvı alımı ile çoğu zaman bu vakalarda gelişme gözlenmektedir.

 


Yazarın Diğer Yazıları
FACEBOOK İLE BAĞLAN