HEMEN MAGAZİN İZMİR'E ABONE OL!

Andaç Yeşilyurt

Durduramadığınız İştahınızla Baş Etmenize Yardımcı Olacak 12 Madde

Magazinizmir

Öğünlerinize çorba ekleyin. Yemekte önden içeceğiniz bir kase çorba, hacminden dolayı midenizi doldurur, sizi yavaşlatır ve tokluk hissi oluşturur, böylece gereksiz yere fazla yemenizi ve yemeklere hızla saldırmanızı engeller.

Yemeklerinizi yavaş yemeye özen gösterin. Beyininize tokluk hissi siz yemek yemeye başladıktan sonra yaklaşık 20 dakika sonra iletilir. Hızlı yemek yiyen bireyler aslında yeteri kadar yemelerine rağmen henüz tokluk hissi gelişmediğinden gereğinden fazla besin tüketebilirler.

Stres, depresyon, sinir, sıkıntı ve duyguların aşırı olduğu anlarda iştah mekanizması tetiklenebilir, sorunlarınızı yemekle çözmeye çalışmayın. 

Aç karnına alışveriş yapmayın. Açken gördüğünüz ve yememeniz gereken şeyleri sepetinize atıp eve dönebilirsiniz. İhtiyacınız olan market alışverişini evde bir liste haline getirin ve listeye sadık kalın.

Evinizde, dolabınızda tüketmekten kaçındığınız besinleri bulundurmayın. Her dolabı açtığınızda size göz kırpan bir çikolata paketi işinizi zorlaştırabilir. 

Yanınızda, çantanızda sağlıklı küçük ara öğünler taşıyın. Ara öğünler ana öğüne çok acıkmadan başlamanızı sağlar ve ana yemeklerde çok kaçırmanızı engeller. 

Şeker ve şekerli besinlerden uzak durun, şeker iştahınızı açar ve siz tükettikçe daha çok tüketme ihtiyacı oluşturur.

Öğünlerinizin miktarı sabahtan akşama doğru azalmalıdır. Sabah zengin ve geniş bir kahvaltı yapın öğlen normal bir öğün, akşam yemeği ise en hafif öğününüz olsun.

Erken yatmaya özen gösterin. Karaciğer ve safra kesenizin kendini temizlemeye ve vücudunuzun dinlenmeye ihtiyacı var. Yapılan araştırmalar göstermiştir ki en geç gece yarısından önce uyumak ve 8 saatlik bir uyku almak vücut için daha sağlıklıdır. Aşırı yorgunluk metabolizmanızı yavaşlatacağı gibi iştahınızı yüksek kalorili ve yağlı besinlere yöneltecektir.

Günlük kahvaltı, öğle yemeği, akşam yemeği ve ara öğünlerinizi her gün benzer saatlerde almaya özen gösterin. 

Ara öğünleri atlamayın ve midenizin uzun süre boş kalmasına izin vermeyin. Öğünler arasındaki uzun boşluklar sindirim enzimlerinin salınımını yavaşlatır, kan şekerinde dengesizlikler ve hasara yol açar, metabolizmayı yavaşlatır.

Akşam yemeklerinizi çok geç saate bırakmayın. Son öğününüzle yatma saatiniz arasında en az 2-3 saat olmasını sağlayın. Siz uyurken vücudunuzun enerji harcaması azalır ve yedikleriniz yağ olarak depolanır bu nedenle yatmadan önce yemek yememeniz önemli.
 


Yazarın Diğer Yazıları
FACEBOOK İLE BAĞLAN