Günümüzde her çeşit meyve ve sebzeye yıl boyu ulaşmak mümkün olsa da mevsiminde toplanmış doğal ve taze olanlar her zaman diğerlerine göre avantaj sağlarlar. Her meyvenin kendine özgü bir zenginliği ve insan vücuduna olan katkısı ayrıdır. Fakat genel olarak meyvelerin faydalarını ele aldığımızda bizi şu sonuçlar karşılar;
Her meyve kolesterol düşmanıdır ve vücudumuzdaki kolesterol seviyesini denge tutar. Kalp sağlığı açısından çok önemli birer destekleyicidirler. Kas ve kemik gelişimde oldukça etkili ve yararlıdırlar. Zengin kalsiyum ve fosfor mineralleri ile beraber diş ve diş etlerini korurken aynı zamanda güçlendirir. Kireçlenme ile diyabeti engellemede etkilidir. Önemli antioksidan etkisi üzerinden bağışıklık sistemini güçlendirir. Ve bir diğer önemli faydaları ise kansızlığı yenmek için meyve en önemli besin kaynaklarından biridir…
Bu yaz bulduğunuz erik, kiraz, karpuz, kavun, şeftali, kayısı gibi yaz meyvelerini; doğal domates, salatalık, biber gibi su deposu ve antioksidan yüklü sebzelerini sakın kaçırmayın, bol bol tüketin.
Elektrolit ve Mineral Kaybını Mutlaka Telafi Edin
Ayrıca sıvı ile beraber kaybedilen sodyum, klor, potasyum gibi mineral ve elektrolitleri de yerine geri koymamız gerekiyor, aksi halde yeterince su içsek bile halsiz ve yorgun hissetmeye devam ederiz. Bunun için de her gün 2 bardak maden suyu içebilirsiniz. Maden suyunun içine dilim limon da ekleyebilirsiniz. Yemeklerde ve ara öğünlerde mineral deposu olan yeşil yapraklı taze sebzelerden ve su deposu yaz meyvelerinden mutlaka yemelisiniz.
Zengin İçerikli Besin Desteklerinden Faydalanın
Yediklerimizin enerjiye dönüştürülebilmesi, bağışıklık sistemimizin düzgün çalışabilmesi gibi pek çok fonksiyon için yeterli vitamin ve minerali almamız gerekiyor. Ülkemizde yaz aylarında vitamin ve mineral kaynağı meyve ve sebzeleri bolca bulmak mümkün. Ama hem sağlıklı ve dengeli beslenmek hem dinç ve enerjik kalmak hem de fazla kalorilerden kaçınmak istiyorsanız; besin ögeleri ve değerleri açısından zengin içerikli mevsim meyvelerine başvurabilirsiniz. Taze ve güzel seçildiğinde protein ve sağlıklı enerjinin yanı sıra yeterli mineral ve vitamini de almış olursunuz.
Hangi Meyve Neye İyi Gelir?
Ülkemiz meyve çeşitliliği açısından bol ve zengin bir yerdir. Peki ülkemizde en çok tüketilen meyvelerin nelere iyi geldiğini biliyor muyuz? Örneğin; Çilek, muz, mango, domates, greyfurt, portakal, elma hepimizin sıkça tükettiği besinlerdir. Bakalım bu meyveler neye iyi geliyor:
Çilek: Romatizma ve karaciğer hastalıklarına iyi gelir, sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar ve sakinleştirici etkiye sahip olduğundan stresi azaltır.
Muz: Uyku problemlerini ortadan kaldırır, yara ve sivilcelere karşı çok etkili olup aynı zamanda tansiyonu düşürür.
Mango: İçerisinde bulunan C vitamini sayesinde cilde esneklik kazandırıp sarkasını önler. Kolon, akciğer, prostat, meme ve kemik kanserleri ile bağlantılı oksidatif stresle savaşabilir, kansızlığa birebirdir, vücudun direncini arttırır ve beyin sağlığını korur.
Domates: Kan şekerini düzenlemede, kilo kaybına yardımcı olmakta ve en önemlisi kanseri önlemede çok etkilidir.
Greyfurt: Yağ yakımını sağlar ve damar sertliğine karşı oldukça etkilidir.
Portakal: Kansızlığa iyi gelir, kolesterolü dengeler, cildi yeniler ve enfeksiyonları atar.
Elma: Bağırsak sitemlerini korur, kemikleri güçlendirir ve diyabete karşı etkilidir.
Tahılsız Çilekli Muffin
MALZEMELER
YAPILIŞI
Fırını ilk önce 180 derecede ısıtalım. Daha sonra bal ve Hindistan cevizi yağını ocakta kısık ateşte ısıtıyoruz homojeniz bir yapı elde edene kadar karıştırıyoruz. Ve soğumaya bırakıyoruz. Bir kabın içerisine yumurtaları kırıp çırpıyoruz. Çilekleri doğrayıp ekliyoruz. Ballı karışıma süt ve vanilya özütünü ilave ediyoruz. Badem ununu ilave edip karıştırıyoruz. Fındıkları robottan çekiyoruz ve içerisine ilave ediyoruz. Daha sonra elde ettiğimiz karışımı muffin kaplarına eşit miktarda döküyoruz. Önceden ısıtmış olduğumuz 180 derecelik fırına üstleri kızarana kadar 20-25 dakika pişiriyoruz. Ve son olarak da muffinlerimizi kaplardan çıkartıp servis ediyoruz. Afiyet olsun…