Anne-baba olduğumuzda en büyük endişelerimizden biri, çocuklarımızın sağlıklı bir gelişim sağlayıp sağlamayacağı endişesidir.
Bu yüzden gelecekte onlara yardımcı olacak sağlıklı alışkanlıklar oluşturmaya çabalarız. Sağlıklı beslenmeye ek olarak, bu sağlıklı alışkanlıkların oluşturulmasında fiziksel egzersiz çok önemlidir. Genel olarak hepimizin ilgi duyduğu bir spor branşı vardır. Çocuklarımız için de bu böyledir.
Hangi spor türünden heyecan duyduklarını bilmek ve seçmiş oldukları spor türünde mümkün olduğunca onları desteklemek önemlidir. Ancak, çocuklarımız belirli bir seçeneğe fazla ilgi göstermiyorsa, onları kendilerini keşfetmeye teşvik etmek daha doğru bir yöntemdir.
Ancak, bunu yaparken onlara baskı yapma veya kendi kişisel tercihlerimizi dayatma dürtüsüne de karşı koymalıyız.
Çocukluktan itibaren spor yapmanın faydalarını bazı maddelerle açıklamak gerekirse;
Çocuk Gelişimini Fiziksel ve Zihinsel Olarak Destekler
Hepimiz yaşamımızın ilk yıllarında biyolojik bir büyüme sürecinden geçeriz. Bu gelişme kemiklerin, organların, kasların ve bireyi oluşturan sistemlerin büyümesini içerir. Diğer bir deyişle, spor yapmanın büyümemiz üzerinde büyük etkisi vardır. Düzenli fiziksel aktivite ile kas ve kemik dokusundaki artış arasında bir bağlantı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Küçük yaşlardan itibaren düzenli olarak spor yapmak, mekân-çevre algısının yanı sıra koordinasyon, çeviklik ve dengeyi geliştirir. Ayrıca, sürekli fiziksel aktivite solunum, sinir, dolaşım, bağışıklık ve sindirim sistemi gibi sistemlerimizin gelişiminde de büyük rol oynar.
Çocuklarda Obezite Problemlerinin Önüne Geçer
Spor, hem çocuklukta hem de yetişkinlikte çocuklarımızın aşırı kilosunu ve obezitesini önler. Düzenli egzersiz ayrıca kasları ve kemikleri güçlendirmeye yardımcı olur.
Bu fayda, çocuklarımızın benlik algılarını geliştirerek kendilerini daha güvende hissetmesini sağlamada doğrudan bir etkiye sahiptir.
Kuralların Önemini Öğrenir
Çocuk gelişiminin önemli bir kısmı, çocuklarımızın kuralları nezaketle kabul etmelerini ve başkalarına saygı duymayı öğretmekten geçer. Çocuklar spor yaparak, yetişkinliğe ulaştıklarında, en başta disiplinli olmanın yanı sıra onlara yardımcı olacak pek çok kıymetli bilgiler öğreneceklerdir.
Disiplin Geliştirmeye Yardımcı Olur
Spor, sağlıklı yaşam alışkanlıkları oluşturmaya yardımcı olur. Sporcuların kendilerini geliştirmeleri için özdenetim uygulamaları gerekir. Ayrıca kendilerini yorgun olduklarında bile antrenman yapmaya, dengeli beslenmeye ve yeterince dinlenmeye zorlamak zorundadırlar. Belki de çocuklarımız profesyonel bir sporcu olmayacaklar. Ancak bir spor takımının parçası olmak, disiplinin kalitesini geliştirmesine yardımcı olacaktır.
Bu nitelik, hayatlarının geri kalanında onlarda pozitif yönde bir alışkanlık oluşturacak ve yaptıkları işte başarılı olmak istiyorlarsa denemeleri gerektiğini onlara gösterecektir.
Fazla Enerjilerini Atmalarında Yardımcı Olur
Hareketliliği yüksek olan çocuklarımızın bir şekilde birikmiş enerjilerini atması gerekmektedir. Bu nedenle, onların fiziksel aktiviteler yapmalarında teşvik edici olmak, stres ve endişe ile başa çıkmalarına yardımcı olabilir. Ayrıca uyku bozukluklarını kontrol etmelerinde de yardımcı olacaktır. Bu nedenle çabuk sinirlenen çocukların spor yapmaları önerilir. Duygularını yönlendirmeleri için kabul edilebilir bir yoldur.
Çocuk Gelişimini ve Benlik Saygısını Geliştirir
Fiziksel aktivite gerçekleştirerek vücudumuz tatmin olmamızı sağlayan ve rahatlatıcı etkileri vermekten sorumlu olan endorfin hormonunu serbest bırakır. Aynı şekilde spor, hedefe ulaşılana kadar deneme ihtiyacını da teşvik eder. Hedeflerimize ulaşma duygusu, benlik saygımızı artırmamızda önemli rol oynar.
Ekip Çalışmasına Teşvik Eder ve Sosyal Becerileri Geliştirir
Takım sporlarının en göze çarpan avantajlarından biri, oyuncuları bir takım olarak çalışmaya veya en azından diğer sporcularla etkileşime girmeye zorlamalarıdır. Ekip oluşturma, işbirliği ve ortak çalışma, sosyal entegrasyonun önemli bir parçasıdır. Dahası, bir takımın parçası olmak saygı, hoşgörü ve eşitliği besler.
Sorumluluk Almaya Teşvik Eder ve Aidiyet Duygusunu Geliştirir
Aidiyet duygusu, bir bireyin gruba ve birlikte yaptıkları faaliyete karşı sahip olduğu bağlılık ve özdeşleşme düzeyi ile bağlantılıdır. Sorumlu olmak, kendi yükümlülüklerimizin ve bunları yerine getirmemenin sonuçlarının farkında olmayı içerir. Bu nedenle, egzersiz çabanın değerini geliştirir.
Spor hayatımızın her evresinde farklı etkilere sahip olurken, bu yazımda sizlere hepimizin geleceği olan çocuklarımız üzerindeki etkilerini anlatmak istedim. Baharı müjdeleyen günlere adım atmışken; güzel ülkemiz ve çocuklarımız adına sağlıklı, mutlu, sporla dolu bir Nisan ayı diliyorum.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız Kutlu Olsun.
Sevgiyle ve Sporla Kalalım.